Meny Lukk

Transitory inflation

hva er Transitory inflation

Inflasjonsraten i USA har overrasket på oppsiden, noe som mange mener er et signal om at FED ikke har kontroll. FED selv sier at dette kun er transitory inflation.

Inflasjon

Inflasjon er et fall i kjøpekraften til en bestemt valuta eller generell prisvekst. Norges Bank definerer inflasjon som vedvarende vekst i det generelle prisnivået. For å måle inflasjonen ser man på den gjennomsnittlige prisutviklingen til en kurv med utvalgte varer og tjenester. Det er dette som ligger til grunn for konsumprisindeksen, KPI. Denne indeksen er viktig for rentenivået da FED ønsker å holde inflasjonen rundt 2 %. Dersom inflasjonen er over dette nivået kan man øke renten for å senke inflasjonen, er inflasjonen under dette kan man senke renten for å øke inflasjonen.

Grunnen til at sentralbankene ønsker å ha et visst nivå av inflasjon er at dette kan virke stimulerende på økonomien. Dersom inflasjonen blir for høy vil den være mer variabel, noe som er negativt, siden husholdninger og bedrifter blir usikre på fremtidige inntekter og utgifter. Ved negativ prisutvikling, deflasjon, vil verdien av pengene i forhold til varer og tjenester øke, noe som gir et intensiv om å beholde pengene for å heller kjøpe billigere i fremtiden.

Transitory inflation

CPI, eller den amerikanske konsumprisindeksen viste at prisveksten var på 0,6 % i mai i forhold til april. Målt år over år var derimot prisveksten på hele 5 %. Dette skyhøyt over FEDs inflasjonsmål på 2 %. Mye av denne høye verdien tilskrives 12 % økning i prisen på leiebiler, mer enn 7 % økning for bruktbiler og 7 % økning på flybilletter.

Argumentet for at dette kun er forbigående inflasjon eller transitory inflation er at etterspørselen har økt etter at samfunnet har åpnet opp etter lockdown, og at tilbudet ennå ikke har innhentet dette ennå. Det finnes flere motargumenter mot dette, og et av de kanskje viktigste er at minstelønnen i flere store selskaper har blitt oppjustert. For eksempel har Under Armour oppjustert sin minstelønn med 50 %.

Hvor inflasjonen og renten skal videre er noe som vil oppta mange investorer og tradere fremover. Vil du se hvordan du kan posisjonere deg anbefaler vi å lese om stigende renter og aksjer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

four × 1 =