Meny Lukk

Kurtasje

hva er kurtasje lav nordnet dnb sbanken danske bank etoro plus500 markets

Kurtasje er provisjon som betales til et mellomledd når du gjennomfører en handel. Både kjøper og selger i handelen betaler kurtasje til mellomleddet.

Kurtasje

Vanligvis må du betale en sum hver gang du kjøper og selger aksjer. Denne summen som går til megleren som er mellomleddet mellom kjøper og selger i aksjehandelen er ofte en viss prosent av handelsbeløpet. I enkelte tilfeller kan kurtasjen som må betales også være et fast beløp. Hvor høy kurtasje du må betale for å gjennomføre en handel avhenger av flere ting.

Å velge en dedikert nettmegler vil som regel gi deg lavere kurtasje enn om du velger meglerløsningen til en større bank. Nettmegleren pleier også å ha lavere kurtasje enn om du velger å handle gjennom en aksjemegler på telefon. Kurtasjen vil også avhenge av hvilken børs aksjene er notert på.

Det er vanlig at du kan kjøpe aksjer gjennom nettmeglere som Nordnet med en kurtasje på 0,049 % på norske aksjer. Banker som DNB pleier å ha en kurtasje som ligger litt høyere enn dette. Mange nye investorer som skal kjøpe aksjer opplever likevel å betale en høyere kurtasje enn dette. Ofte skyldes det minstekurtasje.

Minstekurtasje

Å kjenne til minstekurtasjen du må betale hos nettmegleren er viktig, for ofte kan dette bli en stor kostnad over tid. Bruker du nettmeglere som Nordnet kan du ofte slippe unna med en lav minstekurtasje, mens den kan bli svært høy om du bruker aksjehandelsløsningene til banker som DNB, Nordea eller Danske Bank.

I praksis setter minstekurtasjen en grense for hvor lite du kan handle aksjer for. Må du for eksempel betale 89 kr når du kjøper aksjer for 2000 kr betyr det at du betaler et gebyr på nesten 4,5 % for å kjøpe aksjene. Med andre ord, aksjekursen må stige nesten 4,5 % bare for å dekke kjøpskostnadene. Skal du selge kommer nye 4,5 % i gebyr. Altså må aksjekursen stige nesten 9 % bare for at du skal gå i null med handelen.

Skal du kun investere mindre beløp bør du derfor velge en nettmegler som tilbyr kurtasjefri aksjehandel som for eksempel eToro eller vurdere å spare opp penger i fond til du har en stor nok sum til å slippe unna minstekurtasje på aksjehandel.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser - invester i mer enn 2000 aksjer uten kurtasje
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Delta i eToro Aksjeforum

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Nettmeglere uten kurtasje

Enkelte nettmeglere tilbyr kurtasjefri aksjehandel. At du ikke betaler kurtasje betyr ikke at du ikke har kostnader forbundet til aksjehandelen. Spread er forskjellen mellom kursen du kan kjøpe aksjer til eller selge aksjer til. Dette er en kostnad du også har når du kjøper aksjer gjennom en megler som tar kurtasje. Men, spread er forskjellig når du sammenligner med en nettmegler som ikke tar kurtasje.

Hos nettmeglere som ikke tar kurtasje er det vanlig at du handler med en market maker og ikke en annen investor som vil kjøpe eller selge aksjer. Market makeren står både på kjøps og salgssiden i ordreboken. Spreaden vil derfor som regel være en fast prosentsats.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 × 1 =