Meny Lukk

Sør-Korea innfører short-forbud

short-forbud sør korea hvordan shorte koreanske aksjer

Den siste tiden har det vært mange kritiske røster som har uttalt seg om shorting av aksjer, ofte begrunnet på misforståelser. Sør-Korea har nå tatt steget og innfører short-forbud på aksjer.

Short-forbud på Kospi

Dette er ikke første gang Sør-Korea innfører forbud mot shorting av aksjer. Landet har tidligere hatt dette, og i mai 2021 ble det delvis åpnet opp for muligheten til å shorte aksjer som er del av de store indeksene på børsen i Sør-Korea. 6. november 2023 ble disse reglene som åpner opp for shorting igjen strammet inn. Det er forventet at dette nye forbudet mot shorting skal gjelde frem til slutten av juni 2024.

Kan føre til feilprising og bobler

Shorting går ut på å låne aksjer som en så selger. Utlåner vil motta en rente som betaling for dette, noe som kan skape meravkastning for langsiktige investorer. Låneren håper å kunne kjøpe aksjene tilbake for en lavere pris enn låntaker solgte dem for. Dette vil da skape en avkastning. Risikoen ligger i at aksjekursene kan stige, slik at aksjene må kjøpes tilbake på høyere kurser. Dette vil da føre til et tap. Her kan du lese mer om shorting av aksjer om du fortsatt er usikker på hvordan dette fungerer.

Shorting-forbundet vil gjelder for KOSPI 150 og KOSPI 200 som er de viktigste indeksene på børsen i Sør-Korea. Disse indeksene omfatter omtrent 93 % av aksjemarkedet.

Når det ikke vil være mulig å shorte aksjer som inngår i disse indeksene vil det være store muligheter for at det dannes bobler. Shorting gir investorer en mulighet til å tjene penger på aksjer som er tydelig overpriset i forhold til fundamentale verdier. Altså kan shorting fungere som en barriere for å bremse kursvekst i aksjer som er dyre.

Slik kan du shorte Sør-Koreanske aksjer

Dersom du handler direkte på børsen i Sør-Korea vil du nå altså ikke ha noen muligheter til å shorte aksjene i de største indeksene. Det vil frem til juni 2024 kun være mulig å kjøpe aksjer. Dersom du investerer eller trader på andre markeder vil det derimot være mulig å shorte Sør-Koreanske aksjer. Dette kan blant annet gjøres med opsjoner eller futures.

Dette er instrumenter som er forbeholdt profesjonelle aktører. For retailers kan CFD på ETF eller børsnoterte fond være en god løsning. Skilling tilbyr kurtasjefri handel med børsnoterte fond, og disse kan også shortes med CFD.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

iShares MSCI South Korea ETF

iShares MSCI South Korea ETF er et børsnotert fond som gir deg eksponering mot store og mellomstore selskap. Det børsnoterte fondet følger MSCI Korea 25/50 Index. Siden dette fondet er notert på NYSE ARCA vil det være mulig å shorte dette. I fondet finner du pr 3. november 2023 106 forskjellige selskap. Blant de største posisjonene har du blant annet selskap som Samsung Electronics, SK Hynix, Posco, Naver Corp, Samsung SDI og Hyundai Motor.

iShares MSCI Korea UCITS ETF

Dette er et børsnotert fond som har mange likehter med iShares MSCI South Korea ETF. Men, dette er registrert i Irland, noe som gir det en UCITS-sertifisering. Dermed kan dette børsnoterte fondet passe bedre for europeiske eller norske investorer og tradere som ønsker å omgå short-forbud på den Sør-Koreanske børsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

sixteen − 10 =