Meny Lukk

Er det verdt å høre på aksjeanalytikere?

kursmål analytikere aksjeanalytikere lønn bomme feil

Det er ingen tvil om at det å være finansanalytiker er en godt betalt jobb. Gjør aksjeanalytikere seg fortjent til lønna de mottar?

Aksjeanalytikere, bør du stole på dem?

Det er nok mange investorer som har hørt historien om apen som gjorde det bedre enn analytikerne. Sirkusapen Lukeria fikk en oppgave om å velge ut vinneraksjer fra RTS-indeksen i Russland. Lukeria endte opp med å plukke ut aksjene Avtovaz, GazpromNeft, Lukoil, Polyus Gold, Rosneft, Sberbank, Surgutneftegaz og Uralsvyazinform på begynnelsen av året. Ved årsslutt hadde indeksen steget 100 %, og Lukeria kunne notere seg en avkastning på voksne 194 %.

Mindre imponerende var det ikke at den jevne fondsforvalter hadde blitt slått av apen Lukeria. De profesjonelle forvalterne hadde i snitt fått en avkastning på 109 %, noe som er bra. De slo markedet. Men, uansett, de endte opp langt bak Lukeria. Lukeria slo heller ikke bare den gjennomsnittlige forvalteren. Sirkusapen slo faktisk hele 94 % av forvalterne.

Besøker du forskjellige aksjeforum vil du høre snakk om at analytikere har som jobb å påvirke aksjekursen til selskap så de enten kan shorte aksjen og tjene penger på kursfall, eller at de er bull på en aksje så meglerhuset kan selge seg ut med gevinst. Et annet alternativ er at analytikerne er bull fordi meglerhuset har fått i oppgave å hente inn penger for selskapet. Dette er nok nærmere konspiland enn virkeligheten. Det er tross alt noe som heter chinese walls og Finanstilsynet, selv om det kan diskuteres hvor godt disse fungerer.

Det som er sikkert er at aksjeanalytikere ofte kommer med analyser som mange investorer og tradere er veldig uenige i. Andre investorer kan derimot være veldig bull på de nye analysene og kursmålene, så lenge analytikeren er like bull som investoren…

Ser man på kursmålshistorikk er det fort gjort at man begynner å klø seg i hodet og spørre seg selv om hva de egentlig driver med.

Bull i bull marked, bear i bear marked

Vi har ikke gjort så omfattende research at vi kan påstå at dette er beskrivende for hvordan analytikere er, men vi fant mange gode eksempler på at analytikerne er bull på aksjene de følger så lenge kursen peker opp. Skulle derimot aksjen bevege seg inn i et bear marked følger analytikerne etter.

Et godt eksempel på dette, er historikken over gjennomsnittlig kursmål for Tomra aksjen. I bildet til høyre kan du se hvordan kursmålene i ettertid har blitt oppjustert etter hvert som kursen går oppover. Så, etter et kursfall på rundt 25 % begynner analytikerne å nedjustere kursmål. Det samme mønsteret kom også klart frem for aksjer som Kahoot! og Nordic Semiconductor.

En kan begynne å lure på om aksjeanalytikere egentlig bare ser på trenden og justerer kursmål opp eller ned alt etter som hvordan markedet går.

Det er selvsagt ikke slik aksjeanalytikere jobber. Selv om man kan få inntrykk av det. Tingen er at DCF analyse er komplisert. Samtidig er modellen først og fremst utviklet for å finne nåtidsverdien av fremtidig cash flow i et selskap. Modellen bygger på mange antagelser. Videre skjer det hele tiden ting som kommer overraskende på både aksjemarked og aksjeanalytikere, som ikke er bygget inn i modellen.

Hva om en ikke kan høre på aksjeanalytikere?

Det at verden er et uforutsigbart sted er et godt argument for å ikke høre på aksjeanalytikere. Men, hvordan skal man da velge aksjer? Vi tror at det er viktig å først og fremst å tenke som en investor og forvalter, og håpe på en god dose flaks. Altså er langsiktighet viktig. Videre tror vi det er en stor fordel å spre risiko over flere selskap. Altså å kjøpe aksjer i ulike selskap som driver i forskjellige sektorer, bransjer og geografiske områder.

Vi er ikke sikre på om det er Buffett, Munger eller noen andre som har sagt dette. Men, det høres veldig smart ut: Kjøp aksjer i mange selskap. Behold aksjene over lang tid. Kjøp flere aksjer i andre selskap. Behold de aksjene. Håp at du ender opp med et Apple, Google eller Microsoft i din portefølje. Da kan du bli rik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ten − 2 =