Meny Lukk

Det finnes mange forskjellige løsninger for hvordan du kan kjøpe aksjer. I dag er det vanlig at du bare kan logge inn i nettbanken din for å kjøpe aksjer. Dette er en brukervennlig løsning, men den kan bli dyr på grunn av høye kostnader. Her skal vi vise deg steg for steg hvordan du kan kjøpe aksjer uten kurtasje.

Denne guiden for å kjøpe aksjer på nett er tilpasset nybegynnere, men også mer erfarne investorer kan finne mye nyttig informasjon.

Hvordan kjøpe aksjer

 • Velg nettmegler
 • Åpne konto
 • Gjør innskudd
 • Kjøpe aksjer
 • Selge aksjer

Strategi og risiko

 • Tidshorisont og risikovilje
 • Aksjestrategier
 • Markedsforståelse

Aksjeanalyse

 • Multippelanalyse
 • Teknisk analyse
 • Fundamental analyse
Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser - invester i mer enn 2000 aksjer uten kurtasje
 • Anbefalt nettmegler
 • Ingen kurtasje - lav spread
 • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
 • Delta i eToro Aksjeforum

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Hvordan kjøpe aksjer – steg for steg

Dersom du aldri har kjøpt aksjer før kan det virke som et stort steg å gjøre sin første investering. Dagens løsninger for aksjehandel på nett er stort sett gode og veldig brukervennlige. Faktisk er de fleste så brukervennlige at nær sagt hvem som helst kan klare å kjøpe noen aksjer i løpet av veldig kort tid. Så fremt børsen er åpen da. Men, det er langt vanskeligere å gjøre gode aksjekjøp. Aksjehandel er nemlig noe man aldri blir fullt utlært i. Det handler mye om å lære på veien.

Denne guiden som viser deg hvordan du kan begynne å investere i aksjer er som nevnt rettet mot nybegynnere. Vi skal derfor først og fremst fokusere på det rent praktiske ved aksjehandel. Altså vise deg fra a til å hvordan du kan gå fra å ikke være en investor til å være en investor som eier aksjer. Samtidig synes vi det er viktig å gi deg informasjon om hva du bør vite mer om. Vi vil ikke gå dypt inn på dette, men her på nettsiden Aksjesnakk kan du lære veldig mye nyttig om aksjer, finans, makroøkonomi, analyse og mye annet.

Du kan også følge Aksjesnakk på Facebook for å få tilgang til artikler og lære mer om det som får en aksje til å stige eller falle i kurs.

 • Anbefalt nettmegler
 • Aksjer, ETF, fond
 • Kurtasje fra 29 kr
 • Shareville aksjeforum
 • Godkjent av Finanstilsynet
Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert. Reklame.

Velge nettmegler for å kjøpe aksjer på nett

Mange vil nok velge å kjøpe sine første aksjer i nettbanken. Aksjehandel er noe de aller fleste norske banker tilbyr i dag. Det er også vanlig at du kan investere i utenlandske aksjer gjennom banken din. Fordelen med disse løsningene er at de er brukervennlige. Du trenger normalt bare å huke av for aksjehandel og svare på enkle spørsmål slik at din erfaring og kunnskap blir kartlagt. Den store ulempen er at bankene ofte tar høy kurtasje hver gang du kjøper og selger aksjer. Disse kostnadene kan spise opp deler av både sparepenger og avkastning.

Utover brukervennlighet og kostnader er det også viktig å velge trygge løsninger. Du vil ikke overlate dine sparepenger til en megler du ikke kan stole på. I Norge har vi Finanstilsynet som fører tilsyn, regulerer og utsteder konsesjon til meglerforetak og banker. Ved å bruke Finanstilsynets virksomhetsregister kan du enkelt se om en megler er til å stole på. Samtidig er det viktig å huske på at du kan ende opp med å få dårlige råd fra meglere og analytikere, selv om de har konsesjoner.

Mange nybegynnere ønsker først og fremst å investere i norske aksjer og kanskje kjøpe noen børsnoterte fond. Vil du investere i børsnoterte fond må du ha tilgang til enten børsen i Frankfurt eller i USA. Over tid vil du kan også være interessert i å investere i selskap som er notert på børsen i London, Lisboa eller Milano. For å unngå å bruke flere meglere, noe som kan føre til at du mister litt oversikt anbefaler vi at du velger en megler som gir deg tilgang til de viktigste markedene først som sist. Da har du nemlig alt klart og en løsning du er kjent med når du skal kjøpe aksjer i utlandet for første gang.

Derfor anbefaler vi eToro til å kjøpe aksjer

Joda, når du skal begynne med investering på eToro må du registrere en konto, og det tar litt lengre tid enn å begynne med aksjehandel i nettbanken. Samtidig har eToro flere egenskaper som gjør at dette er vårt førstevalg når vi skal kjøpe aksjer på nett. Du kan lese mer i vår vurdering av eToro. Selve registreringen får du unnagjort raskt, normalt trenger du bare noen få minutter for å registrere konto, verifisere den og fullføre kunnskapstesten. Dette må også gjøres kun en gang.

eToro tilbyr kurtasjefri aksjehandel. Det betyr at du kan spare en hel del penger på å velge denne løsningen for aksjehandel på nett. Dette gjelder spesielt om du skal investere mindre beløp for å spare deg opp til en formue over tid.

eToro er også et trygt valg som har alle nødvendige tillatelser fra Finanstilsynet. I tillegg er eToro regulert av CySEC. Dermed kan du trygt overlate dine sparepenger til denne nettmegleren.

Selve utformingen av handelsplattformen er svært enkel. Dermed er dette en god løsning til aksjehandel for nybegynnere. Samtidig har du tilgang til nyheter, informasjon og analyser på selskaper. Du kan også lage dine egne tekniske analyser av aksjer.

Som kunde har du tilgang til kurtasjefri aksjehandel på 17 børser, noe som gir deg muligheten til å handle i mer enn 2000 aksjer og over 250 forskjellige børsnoterte fond. Dette er det få norske banker som kan konkurrere mot.

For å besøke eToro slik at du kan vurdere deres nettside og handelsløsning kan du trykke på knappen nedenfor hvor det står Til eToro. Det er også gratis å åpne en konto slik at du kan undersøke handelsplattformen bedre før du gjør innskudd og begynner å kjøpe aksjer.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser - invester i mer enn 2000 aksjer uten kurtasje
 • Anbefalt nettmegler
 • Ingen kurtasje - lav spread
 • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
 • Delta i eToro Aksjeforum

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Registrere en konto og verifisere konto

Når du har kommet til eToros nettside kan du begynne på selve registreringen slik at du kan få en konto til å oppbevare dine aksjer. Trykk på knappen hvor det står Bli med nå slik at du får frem registreringsskjemaet. Aller først må du velge hvilken innloggingsmetode du vil ha på din aksjekonto på eToro. Her kan du enten bruke mailadressen din sammen med et passord, eller Google- eller Apple-konto for innlogging. Så snart du har gjort ditt valg er din aksjekonto åpnet og du er logget inn.

Ennå gjenstår det noen få og raske steg før du kan kjøpe aksjer. Trykk på Fullfør profil slik at du får frem skjemaet for din kontoinformasjon. Her fyller du inn informasjon som navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer.

Neste steg for å fullføre registreringen av din aksjekonto er å svare på en kunnskapstest slik at din erfaring og kunnskap om aksjer og investeringer blir kartlagt. Det er ikke noe krav om minstekunnskap eller erfaring for å kjøpe aksjer.

Du må også svare på spørsmål om hvor pengene du vil investere kommer fra. Dette gjøres for å forhindre hvitvasking, svindel og terrorfinansiering.

 • Kunnskapstest for å kartlegge erfaring
 • Spørsmål om finansieringskilder for å forhindre hvitvasking

Du bør også sikre din konto. Dette gjør du ved å fullføre en kontoverifisering. Først laster du opp bilder av ditt ID. Her kan du bruke pass, førerkort eller nasjonalt ID-kort. Deretter laster du opp en faktura eller kontoutskrift som viser din adresse. Til slutt laster du opp bilder eller skjermdump av betalingsmetodene du vil bruke til innskudd og uttak fra din aksjekonto.

 • ID, kontoutskrift, betalingsmetoder

Gjøre innskudd

Det minste innskuddet du kan gjøre på din aksjekonto på eToro er €50 eller rundt 500 kr. Siden du ikke betaler kurtasje når du kjøper aksjer på eToro er dette derfor en god løsning dersom du ønsker å spare månedlig i aksjer eller børsnoterte fond.

Dersom aksjen du vil kjøpe koster med enn €50 er dette heller ikke noe problem. På eToro kan du nemlig kjøpe fractional shares eller deler av en aksje, slik at du over tid kan spare frem til du har en hel aksje.

Trykk på knappen nede til venstre hvor det står Sett inn penger for å gjøre innskudd på din aksjekonto. Velg hvilken betalingsmetode du vil bruke og hvor mye du vil sette inn på din konto og bruke til å kjøpe aksjer.

 • Minst €50 innskudd
 • Bankoverføring, Rapid Transfer
 • VISA, MasterCard, Revolut
 • PayPal, Skrill, Neteller

eToro er en multiasset investeringsplattform. Verdien på dine investeringer kan stige eller falle. Din kapital er i risiko.

Kjøpe aksjer

Når du har gjort innskudd på din aksjekonto kan du gå i gang med å gjøre din første investering i aksjer. Øverst på skjermen finner du et søkefelt. Her kan du enten skrive inn navnet på selskapet eller tickeren til aksjen du vil kjøpe Ticker er en kode for aksjen. Trykk på selskapsnavnet i søkeresultatet. Du kommer nå til selskapssiden på handelsplattformen.

På selskapssiden finner du en oversikt hvor du kan se siste tids kursutvikling, en kort infotekst om selskapet, innlegg i aksjeforumet om selskapet og dato for neste selskapsrapport. Herfra kan du også gå videre til Statistikk hvor du finner multipler og tidligere resultater fra selskapet, Oversikt hvor du kan se historisk kursutvikling og lage tekniske analyser, Analytiker hvor du finner selskapsanalyse og Nyheter hvor du kan lese nyheter som er relevante for selskapet du vil kjøpe aksjer i.

Trykk på den store grønne knappen hvor det står Invester for å åpne opp ordreskjemaet.

Best ordre for å kjøpe aksjer

En best ordre er en ordre som gjennomføres til beste salgspris. Det betyr at ordren vil bli matchet med den aktøren som er villig til å selge aksjen til lavest kurs. Så lenge børsen er åpen og det finnes selgere vil handelen blir gjennomført umiddelbart.

Du kan nå oppgi summen du vil investere i aksjen, noe som er default valg på ordreskjemaet, eller velge Enheter for å oppgi hvor mange aksjer du vil kjøpe i selskapet. Når du har oppgitt sum eller antall aksjer du vil kjøpe kan du trykke på Åpne handel.

Limit ordre for å kjøpe aksjer

I ordreskjemaet finner du en rullegardinmeny øverst hvor det står Handle. Ved å endre til Ordre får du muligheten til å legge inn en limit ordre for å kjøpe aksjer. En limit ordre er en handelsordre som skal utføres til en bestemt kurs. Dersom ingen er villige til å selge aksjer til denne kursen vil ordren din ikke bli utført, du vil da ikke få kjøpt aksjene.

Først oppgir du kursen du er villig å by for aksjene. Deretter oppgir du enten summen du vil investere eller oppgir antall aksjer du vil kjøpe. Ved å trykke på Angi rekkefølge aktiverer du din ordre slik at den legges ut i markedet.

Selge aksjer

Dersom du vil selge aksjer du har kjøpt må du først gå til din portefølje. Trykk på Portefølje slik at du kommer til siden hvor du kan se alle aksjene du har investert i. Finn aksjen du vil selge, og trykk på knappen lengt mot høyre hvor aksjekursen er oppgitt slik at du får frem ordreskjemaet.

Best ordre for å selge aksjer

Når du har åpnet ordreskjemaet og vil selge aksjene til best kurs trykker du ganske enkelt på Åpne handel. Dine aksjer vil bli solgt automatisk så lenge børsen er åpen.

Limit ordre for å selge aksjer

I ordreskjemaet kan du også velge om du vil forsøke å selge aksjene til en høyere kurs. Velg Ordre i rullegardinmenyen øverst i ordreskjemaet. Du kan nå oppgi kursen du er villig til å selge aksjene dine for. Deretter oppgir du antall aksjer eller summen du vil selge. Trykk på Angi rekkefølge for å aktivere din salgsordre slik at den blir lagt ut i markedet.

Strategi og risiko ved å kjøpe aksjer

Det er risiko å investere i aksjer eller børsnoterte fond. Innenfor aksjehandel deler vi risiko inn i forskjellige nivåer, og det er ulike typer risiko du kan beskytte deg mot. Vår erfaring er at mange som kjøper aksjer for første gang overser risikoen. Dermed tar de heller ikke grep for å beskytte seg mot risikoen. Da kan det raskt gå galt. Dette er selvsagt synd, for mange sverger på at de aldri skal investere i aksjer igjen etter et sviende tap. Dermed kan de gå glipp av god avkastning på sikt om de hadde satt seg litt bedre inn i hva de gjorde.

Risiko innenfor investering deles inn i systemisk risiko, systematisk risiko og usystematisk risiko. Systemisk risiko er vanskelig å sikre seg mot siden dette ikke kan kvantifiseres. Et eksempel på systemisk risiko er når Lehman Brothers gikk over ende og startet finanskrisen i 2008. Systematisk risiko er derimot mulig å sikre seg mot. Denne typen risiko er for eksempel endringer i valutakurser, råvarepriser eller rente. Den usystematiske eller spesifikke risikoen finner vi på selskapsnivå. Denne typen risiko er det også mulig å sikre seg mot, noe vi skal gå igjennom litt senere.

Kjenn din egen tidshorisont og risikovilje

Investorer er forskjellige, og dermed kan et godt aksjekjøp være et dårlig aksjekjøp for andre. Noen investerer for å ha penger i bakhånd som en sikkerhetsbuffer til perioder hvor de har dårligere råd. Andre investerer for å få en ekstra inntekt fra utbytte. Noen sparer til pensjon eller barnebarn. Målet du har for investeringene vil kunne spille inn på tidshorisonten for investeringene dine. Det vil også spille inn på hvor høy risiko du bør ta.

Er du ung og sparer penger til å kjøpe hus bør du ta liten risiko siden du kan trenge pengene innen kort tid. Det samme gjelder også om du nærmer deg pensjonsalder. I begge disse tilfellene kan et børsfall på 20 % få stor innvirkning på hvordan du vil være i stand til å håndtere fallet. Har du en kort tidshorisont bør du ta lavere risiko.

Er du derimot ung og sparer til pensjon langt frem i tid vil svingningene i markedet være av mindre betydning. Et kursfall i dag på 20 % vil bety lite når du sparer jevnt over flere år, og børsen kan stige over lang tid. I dette tilfellet kan du kjøpe aksjer og ta høyere risiko. Volatilitet er negativt på kort sikt, men langsiktige investorer kan dra nytte av dette.

Ulike investorer reagerer forskjellig på det som skjer i markedet. Det er ikke alle som klarer å holde roen når børsen raser. Det kan føre til dårlig søvn, stress, og at en ender opp med å selge aksjer på lave kurser. Er du derimot i stand til å tenke langsiktig på det, vil et børsfall heller være en mulighet til å kjøpe flere aksjer til porteføljen.

 • Mål for investeringer
 • Tidshorisont for investering
 • Vilje og evne til å tåle risiko

Velg en tilpasset strategi for å kjøpe aksjer

Ovenfor har vi samlet tre gode investeringsstrategier som passer godt for nybegynnere som vil starte med å kjøpe aksjer. Disse er det også mulig å kombinere.

Dollar-Cost Averaging er en strategi for hvordan du over tid kan bygge opp en portefølje. Denne strategien kan gi deg gode kjøpskurser siden den går ut på å gjøre kjøp med jevne mellomrom over lengre tid.

Dividend Capture er derimot en strategi som går ut på å bygge opp en utbytteportefølje som gir deg en passiv inntekt, og bruke denne til å gjøre flere investeringer som over tid vil øke den passive inntekten din.

Til slutt har vi balansert investeringsstrategi som går ut på å ha deler av porteføljen i aksjer eller børsnoterte fond og rentepapirer eller rentefond. I perioder med børsuro vil ofte rentepapirer gjøre det bedre enn aksjer. Da sier denne strategien at du skal selge rentepapirer og kjøpe aksjer billig for å vekte om i porteføljen.

Sett deg inn i markedene og aksjene du vil investere i

Det er viktig å forstå hvilken risiko de ulike aktivaklassene og ulike verdipapir innenfor disse har.

 • Statsobligasjoner og pengemarkedsrente
 • Selskapsobligasjoner
 • Globale fond og globale børsnoterte fond
 • Indeksfond og sektorfond
 • Investering i enkeltaksjer

Aksjeanalyse og hvordan velge aksjer å investere i

Det er vanskelig å velge aksjer å investere i. Som nybegynner er det kanskje et enkelt selskap som har fått deg interessert i investering i aksjer. Det kan være en god start for å kjøpe aksjer, men over tid bør du lære deg ulike metoder for å finne frem til det som kan være bedre investeringer. For å vurdere aksjer slik at du kan velge aksjer å investere i finnes det i utgangspunktet tre ulike analysemetoder du kan bruke. Disse er svært forskjellige, og det er mange som bruker alle tre for å finne frem til beste aksjer å investere i.

 • Beste analyseprogram
 • Norske og utenlandske aksjer
 • Prøv Pro gratis i 30 dager

Du kan prøve TradingView Pro gratis i 30 dager. Etter prøveperioden kan du enten betale for Pro versjonen eller velge Basic som er en gratis versjon av analyseprogrammet.

Multippelanalyse

Multipler er forholdstall som ser på forholdet mellom pris eller aksjekurs og selskapet bokførte verdier, resultat pr aksje eller salgsinntekt. Disse forholdstallene viser hvor mye du må betale for å få en del av de bokførte verdiene, resultatet til selskapet eller selskapets salgsinntekter. Disse gjør det enkelt å sammenligne flere selskap for å se hvilket som er billigst.

Det er også vanlig å sammenligne et selskaps prising i dag sett i forhold mot den historiske prisingen. For å kunne gjøre dette trenger du et analyseprogram som TradingView. Det du vurderer i denne multippelanalysen er om dagens pris er høy eller lav sammenlignet med den historiske prisingen av selskapet.

Teknisk analyse

Teknisk analyse er mye brukt av tradere som har en kort tidshorisont og som forsøker å time kjøpe og salg av aksjer. Dette er en kvantitativ analysemetode som forsøker å fange opp markedspsykologien ved å finne vendepunkter eller teknisk støtte og motstand. Teknisk støtte og teknisk motstand kan også hjelpe deg med å finne trender som aksjekursen beveger seg innenfor. I tillegg kan du også finne tekniske formasjoner som kan gi deg indikasjoner på hvor kursen skal gå videre. Teknisk analyse er forholdsvis enkelt å lære seg, og du kan bruke TradingView til å lage tekniske analyser.

Fundamental analyse

Innenfor fundamental analyse bruker det modeller som for eksempel DCF modellen. Her forsøker man å finne nåverdien av et selskaps fremtidig inntjening. For å lære å bruke denne analysemetoden kreves det en del innsats. Men, dersom du ikke skal bli aksjeanalytiker trenger du ikke å kunne modellen til fingertuppene. Likevel, det vil være en fordel for deg når du skal kjøpe aksjer å kjenne til hvordan modellen fungerer og hvilke styrker og svakheter den har.

Lær mer om aksjehandel

Som nevnt blir du aldri ordentlig utlært om aksjehandel. Til det er emnet alt for omfattende. Men, det er alltid en god ide å lære mer. Da vil du nok også oppleve at investering blir mer interessant, og at du gjør bedre investeringer. Det finnes utallige sider på nett, som for eksempel Aksjeskolen, hvor du kan lære masse om aksjehandel. Selvsagt kan du også lære mye av å lese de mange artiklene du finner på Aksjesnakk, men disse er først og fremst rettet mot investorer og tradere som har en del erfaring.

En god måte å lære på, er å følge med på aviser, både finansaviser fra Norge og utlandet, og vanlige dagsaviser. Du vil da bli vant til å hente inn informasjon, noe som er svært viktig når du kjøper aksjer. Når du også følger med på aksjemarkedet og kursutviklingen til investeringene dine vil du også kunne få en god forståelse av hvordan aksjene reagerer på ulike nyheter.

Aksjehandel FAQ

Hvordan gå frem for å kjøpe aksjer?

Fremgangsmåten for å kjøpe aksjer er enkel. Åpne en konto hos en nettmegler eller åpne nettbanken, gjør et innskudd og kjøp aksjer. Her skal vi vise deg hvordan du finner løsningen som er best for deg.

Når er det lurt å kjøpe aksjer?

Mange nybegynnere kjøpe aksjer som har steget mye. Andre kjøper aksjer som har falt mye, fordi disse da skal være billige. En god strategi for nybegynnere er å kjøpe litt aksjer over tid i flere forskjellige selskap.

Kan man kjøpe aksjer når markedet er stengt?

For vanlige investorer er det ikke mulig å kjøpe aksjer når børsen er stengt. En løsning for mindre investorer er å bruke en CFD megler som har åpent når børsene er stengt.

Hva får en aksje til å stige?

Det finnes ikke et enkelt svar på hva som får en aksje til å stige. Men, ofte ser vi at gode nyheter eller nyheter som er bedre enn forventet, altså mindre skuffende nyheter kan få aksjer til å stige. I vår tid har også lave renter og billige penger fått aksjer til å stige.

Kan man kjøpe og selge en aksje samme dag?

Ja, det er fullt mulig å kjøpe og selge en aksje samme dag. Det er ingen lover eller regler som sier hvor lenge du må holde en aksje før du kan selge. Du kan selv beste når du vil kjøpe og selge aksjer så lenge markedet er åpent.

Hvilke aksjer gir best utbytte?

Når du vil investere i utbytteaksjer er det viktig å ikke bare se på siste utbytte. Investering i utbytteaksjer er en langsiktig strategi. Derfor er det viktig å se på hvilke utbytter selskapene har levert over tid.